Snurken
Uit onderzoek is gebleken dat ca 40% van de bevolking in de industrieele landen snurkt. Van de mannen boven de 60 jaar snurkt zelfs 60%. Het snurken ontstaat in de regel doordat de zachte weefsels van de mond/keelholte vibreren door de ingeademde lucht. Gedurende de slaap ontspannen de musculaire weefsels van het halsgebied zich. Dit veroorzaakt een vernauwing in de mond/keelholte waardoor de ingeademde lucht met een grotere snelheid wordt aangezogen, waardoor de zachte weefsels, (zoals oa strotteklepje en de huig) , lawaaierig meevibreren.
DE ADEMSTILSTAND GEDURENDE DE SLAAP
De slaapapneu (ademstilstand) dient bij een bepaalde gradatie als een ERNSTIGE KWAAL te worden beschouwd, die niet alleen tot vermoeidheid , maar ook tot ernstige vaataandoeningen kan leiden. Deze ademstilstand duurt minstens 10 seconden, totdat de patient explosief en lawaaierig weer gaat ademen. Bij de obstructieve slaapapneu (OSA) worden de luchtwegen versperd en komt het tot een ademstilstand, bij de obstructieve hypopnoe is er een vermindering van ademhaling.
HOE IS DIT TE BEHANDELEN:
Doormiddel van een anti-snurkapparaat, dit is een gebitje, die ’s nachts gedragen wordt, waarbij de onderkaak met de bovenkaak verbonden wordt, en waarbij de onderkaak in lichte mate naar voren wordt gezet ten opzichte van de bovenkaak. Dit zorgt voor een verwijding van de keelholte, waardoor de snelheid van de ingeademde lucht, en het lawaaierige vibreren van de weke delen afneemt.
Klinische tests hebben uitgewezen dat dit bij 90% van de patiënten het snurken met minimaal 50% verminderd. Echter moet vermeld worden dat overgewicht en bovenmatig alcohol gebruik een negatief effect zal hebben op het resultaat van een anti-snurk apparaat.
Heeft u meer vragen dan verzoek u dit via mijn mail adres te doen.
Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,
RC van der Lugt